Atatürk din hakkında ne söyledi?
Dinimiz akıl ve mantığı izleyen bir din olmasaydı, mükemmel olmazdı, son din olmazdı. Türk milleti daha dindar olmalı, yani tüm sadeliğiyle dindar olmalı. Buna dinime, hakikatin kendisine inandığım kadar inanıyorum. Bilince aykırı veya ilerlemeyi engelleyen hiçbir şey içermez.
Atatürk Kuranı Kerim için ne dedi?
Atatürk; gökten indiğini söylediği Kur’an-ı Kerim’i, insanların okuyup manasını anlamaları ve kitabın ne kadar boş olduğunu anlayıp, ona uymayı bırakmaları için Türkçeye tercüme ettirdiğini açıkça ilan etmiştir.
Atatürk din ve laiklik üzerine ne anlatıyor?
Biz sadece dinsel konuları ulusal ve devlet meseleleriyle karıştırmamaya çalışıyoruz; niyet ve eyleme dayalı bağnazca davranışlardan kaçınıyoruz. “Gericilere asla şans vermeyeceğiz” diyor. Atatürk’e göre din önemli ve gereklidir. “Din gerekli bir kurumdur.
Atatürk döneminde din dersi var mı?
1924’te, Cumhuriyet’in kurulması ve Eğitim Birliği Yasası’nın kabul edilmesinden sonra, ilkokullarda (birinci sınıf hariç) haftada iki saat olmak üzere “Kur’an ve din dersi” başlatıldı. Bu ders, 1929’da 3. ve 5. sınıflarda haftada bir saate düşürüldü. 1930’da, yalnızca 5. sınıftaki öğrenciler, velileri talep ederse haftada yarım saat alabiliyordu.
Atatürk neyi savunuyordu?
Liberal Kemalizm, Atatürk’ün toplumsal alandaki milliyetçilik anlayışını savunur. Bu, 1924 Anayasası’nın 66. maddesinde ve Atatürk ilkelerinde de ifadesini bulan milliyetçilik anlayışıdır ve bir milletin tanımı, din veya ırk gözetmeksizin, siyasi birliğe dayanır.
Kuranda kaç din vardır?
Bu yöntem, dini “bağlılığa göre” sınıflandırmaktan ibarettir. Buna göre, Kuran’daki din üç grubun dinine atıfta bulunur: 1-Allah’ın dini, 2-Müslümanların dini ve 3-Müslüman olmayanların dini. Bu nedenle, din hem onu ortaya çıkaran Yüce Varlığa hem de tüm insanlara aittir.
Atatürk Kuranı neden Türkçe yaptı?
Kendisi. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin Kur’an-ı Kerim’i anlamını bilmeden okuduğunu gördü ve milletinin inandığı kutsal kitabın içeriğinden haberdar olmasını istedi. 1925 yılında Kur’an-ı Kerim’i Türkçe’ye çevirme ve yorumlama girişimlerinde bulundu.
Atatürk Kur’an’a karşı mı?
Atatürk, Kuran’ı anlamaya ve okumaya büyük önem veriyordu. Ayrıca Kuran’ın orijinal Arapça okunuşuna değer veriyordu, güzel sesiyle okumayı teşvik ediyordu ve Türk hafızlarını övüyordu. Atatürk, Kuran’ın bir bağnazlık aracı olarak kullanılmasına ve kötüye kullanılmasına şiddetle karşı çıkıyordu.
Atatürk Kuranı Kerimi kime çevirtti?
Atatürk’ün talimatıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na dikte edildi. 1925’te Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran’ı zamanın gereklerine göre yeniden yorumlayabilecek birini atamak istedi. Bu görev Atatürk’ün talimatıyla Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’a verildi.
Atatürk şeriatı ne zaman kaldırdı?
1924’ten 1960’a kadar 1924 Anayasası’nda bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler şunlardır: 10 Nisan 1928 tarihli değişiklikle Anayasa’nın 2. maddesindeki “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” hükmü kaldırıldı.
İslam laikliği kabul eder mi?
Karşıt görüşler: Hayrettin Karaman’a göre İslam laiklikle hiçbir şekilde bağdaşmaz.
Atatürk deist miydi?
İstanbul’daki öğretmenlerle birlikte onun adeta bir casus olduğunu anladım.” “Atatürk: Modern Türkiye’nin Kurucusu” kitabının yazarı Andrew Mango, Ellison’ın yazılarını kitabında ele alarak Atatürk’ü deist olarak değerlendirdi.
Atatürk İslam’a ne yaptı?
Atatürk, Türkiye ve İslam dünyasında esaretten ve çaresizlikten kurtulmanın yolunu açarak İslam dinine ve İslam dünyasına en büyük hizmeti yapmıştır. Aynı zamanda diğer İslam ülkelerine de bağımsızlık mücadelesinde öncülük etmiştir. Atatürk cehalete, sapkınlıklara, hurafelere ve din istismarcılarına karşı durmuştur.
Türkiye’de din dersi zorunlu mu?
1982 Anayasası’nın 24. maddesi, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinin ilk ve ortaokullarda okutulması zorunlu derslerden biri olduğunu hükme bağlamıştır. Bu uygulama günümüzde de devam etmektedir.
Din dersi ne zaman yasaklandı?
1930 yılında isteğe bağlı din dersi köy ilkokullarında kaldırılmış, terk edilmişlik görünümü 1948 yılına kadar sürmüştür.
Atatürk Kuranı neden Türkçeye çevirdi?
Kendisi. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin Kur’an-ı Kerim’i anlamını bilmeden okuduğunu gördü ve milletinin inandığı kutsal kitabın içeriğinden haberdar olmasını istedi. 1925 yılında Kur’an-ı Kerim’i Türkçe’ye çevirme ve yorumlama girişimlerinde bulundu.
Atatürk hangi sanatçıyı dinlerdi?
Mustafa Kemal Atatürk ve sevdiği sanatçılar denince akla Safiye Ayla’nın adı gelmez. Safiye Ayla, Paşa adına düzenlenen konserde “Yanık Ömer” adlı şarkısını seslendirmiştir. Atatürk bu şarkıyı büyük bir hayranlıkla defalarca dinlemiştir.
Atatürk ölürken ne dedi?
Mustafa Kemal Atatürk diyor ki: “Ölüm insanın değişmez kaderidir. Marifet unutmamaktır.” -YouTube.
Atatürk hakkında konuşmak yasak mı?
Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya hakaret eden kişi 5816 sayılı Kanun’un 1/1 maddesine tabidir. Maddeye göre bu, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk’e hakaret suçu, internet ortamında, özellikle sosyal medya platformlarında (Twitter, Facebook, Instagram vb.) işlenmektedir.