Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanma hakkı nedir? Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Kanuna göre herkes, arsa payına göre ortak alanlara hak sahibidir. Bu alanlar, mutabakat olmadan bir kişiye devredilemez.
Binanın dış duvarları ortak alan mıdır?
Ortak alanlar ve yer hakları Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alanların konusunun sözleşme ile belirlenebileceği ve ana gayrimenkulün ana duvarları, avluları, çatıları, bacaları ve genel çatı terasları gibi yerlerin her halükarda bu alanın içinde yer alacağı hükme bağlanmıştır.
1 kat balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkon alanları ortak alan olarak belirlenmiş olup, daire maliklerinin ortak malıdır. Diğer yönetim planlarında ise balkon katları bağımsız bölüm olarak belirlenmiş olup, ilgili bağımsız bölümün malikinin malıdır.
Apartman bahçe giderlerini kim öder?
Apartman sakinlerinin tamamına açık olan bahçeler ortak alan olarak kabul edilir. Bahçe tasarımı maliyetleri yasal düzenlemelere ve apartman kurallarına uygun olarak paylaşılır.
Apartmanın Arka Bahçesi kime aittir?
Konut bahçelerinin kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler. Apartman ve sitelerdeki bahçeler ortak bir alandır ve tüm apartman sakinleri, mülkteki paylarına orantılı olarak bu alanı kullanma hakkına sahiptir.
Binanın ortak kullanım alanları nerelerdir?
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, kolonlar ve taşıyıcı sistemin parçası olan tüm yerleri kapsar.
Apartmanda teras kime aittir?
Apartman maliklerinin ortak alanları kullanma hakkı vardır; ortak kömürlük, garaj, avlu, çamaşır yıkama ve kurutma alanları gibi yerlerde bu hakkın miktarı, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, her apartman malikinin arsa payına orantılıdır. Bu yerlerin kullanımı da bazı masraf kalemlerine yol açar.
Bahçe duvarı ortak mı?
Madde 721 – İki evi birbirinden ayırmaya yarayan duvar, korkuluk ve çit gibi sınırlar, aksi ispat edilmedikçe her iki komşunun ortak malı sayılır.
Apartman dış cephe boyasını kim öder?
Bahsettiğimiz kanunlara göre dış cephe boyama maliyetinin ev sahipleri tarafından karşılanması gerekmektedir.
Apartman önü kime aittir?
“Çalışma istasyonlarının önündeki açık yeşil alan, apartman binasının veya mülkün ortak alanıdır. İş müşterileri için masa, sandalye kurarak veya kış bahçesi oluşturarak tek başına kullanım mümkün değildir,” diyor kat mülkiyeti. Yasaya göre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, daire sahipleri ortak alanları ve tesisleri mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Bahçe katı balkon kapatma yasal mı?
Balkon kapatma, pergola, kamelya ve pavyon yapımı yasaldır!
Apartman balkon gider borusu tamiri kime aittir?
Bir gider borusu tıkanıklığından kim sorumludur? Tıkanıklık veya sızıntı binanın giderindeyse ancak sorun yalnızca dairenizi etkiliyorsa, sorumluluk tüm daireye aittir. Çünkü bina hattında bir iyileştirme süreci gerekir. Bu süreç, ortak bir alan olduğu için tüm binanın sorumluluğundadır.
Hangi giderler ev sahibine aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Apartmanda merdiven altı kime aittir?
Ortak alanların doluluk oranı nedir? Daire sahiplerinin kullanımına ayrılmış herhangi bir alan ortak alandır. Merdiven boşlukları, kömürlükler, bahçeler ve hatta duvarlar ortak alanlardır.
Apartman bahçesinde araba yıkamak yasak mı?
134/i: Belediye çeşmeleri ve yüzme havuzlarında halı, kilim, yün, taşıt vb. yıkanması yasaktır.
Apartman bahçesi kiraya verilir mi?
Diğer bir ifadeyle; KMK’nın 45. maddesine göre; ortak yer ve tesislerin kiralanması, kat maliklerinin tamamının oy birliği ile alacağı kararla mümkündür.
Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.
Apartman bahçesi otopark yapılır mı?
Yasal düzenlemeler ve izinler Bir konut bahçesinin otoparka dönüştürülmesi öncelikle yasal izinlere bağlıdır. Türkiye’de bu konu hakkında çeşitli düzenlemeler ve belediye kuralları bulunmaktadır. Konut bahçesini otoparka dönüştürmek isteyen herkes öncelikle belediyeden gerekli izinleri almalıdır.