İspir fasulyesinin özelliği nedir?
İspira fasulyesinin yuvarlak şekli suda güzelce şişer ve pişirildiğinde genellikle kabuğu olmaz. Fasulye sevmeyenler mutlaka denemeli. Diğer fasulye türlerine göre çok çabuk pişme özelliğine sahiptir. İspira fasulyesinin çekirdeği oldukça verimlidir.
İspir kuru fasulye farkı ne?
Şekli ve tadı diğer fasulyelerden çok farklıdır. Klasik fasulyelere göre daha yuvarlak ve daha küçük görünür. Bu nedenle diğer fasulyelere göre çok daha hızlı pişer. Pişirme süresinin daha kısa olmasının yanı sıra, pişirme sırasında kabukları soyulmadığı için kuru fasulye severler tarafından da tercih edilir.
En lezzetli kuru fasulye cinsi nedir?
Gurmelerin “damak çatlatan lezzet” olarak tanımladığı kuru fasulye çeşidi “İspir Fasulyesi”, yıllardır pilavın en eski dostudur. Ülkemizin bereketli topraklarından gelen, ünü ve lezzeti tüm ülkeye ve hatta dünyaya yayılmış bir kuru fasulye türüdür. Şeker fasulyesi olarak da bilinir.
İspir fasulye önceden haşlanır mı?
Kuru fasulyeler önceden suda bekletilmelidir. Bazı Ispir kuru fasulye tariflerinde, ıslatma suyuna süt de eklenebilir. Bir düdüklü tencere de tüketilmeden önce yiyecekleri kaynatmak için kullanılabilir.
İspir Fasulyesi neden pahalı?
Kısa olması ve her baklada sadece 3 fasulye bulunması nedeniyle normal fasulyelerden 5 kat daha az fasulye hasat edilir. Düşük üretim ve yüksek taleple birleştiğinde, bunlar Ispir fasulyesinin fiyatını belirleyen faktörlerdir.
Dermason fasulye mi İspir mi?
Dermason fasulyesi Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen bir diğer kuru fasulye türüdür.
En iyi fasulye hangisi?
Bölgenin en iyi kuru fasulyesi. Bölgenin fasulyeleri arasında Karaman, Konya ve Erzurum bölgeleri öne çıkıyor. Bu bölgelerde üretilen berrak fasulyeler, lezzeti ve besin değeri nedeniyle gurme fasulye olarak kabul ediliyor.
İspir fasulyesi nasıl pişirilir?
İspir fasulyesi tarifi nasıl hazırlanır? Fasulyeleri bir gece suda bekletin ve köpüğünü alarak bir tencerede pişirin. Tavaya yağı ve soğanları ekleyin ve iyice kavurun. Domates salçasını ekleyin. Süzülmüş fasulyeleri ekleyin ve biraz daha kavurun. … Üzerlerine her şeyi örtecek kadar kaynar su dökün. Orta ateşte 30-35 dakika pişirin.
Gerçek İspir fasulyesi nasıl anlaşılır?
Pehlivan, “İspir fasulyesi çoğunlukla taşlı topraklarda yetişiyor. Yabani fasulye olan İspir fasulyesi çok düşük verim veriyor. Ekimden sonra zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi, baklalarından ayrıldığında kırmızı noktalara sahip olmalı. Kırmızı noktalar yoksa gerçek bir İspir fasulyesi değildir.” dedi.
İspir fasulyesinin kilosu ne kadar?
350,00 ₺ Sağlığa sayısız faydası bulunan bu eşsiz lezzeti bir kere denediğinizde, bir daha vazgeçemeyeceksiniz.
Kuru fasulye en iyi hangi fasulye ile yapılır?
Kuru fasulyeden yapılan yemekler için kısa, hafif tombul sorgum fasulyeleri en iyisidir. Fasulyeleri etli hazırlamak istiyorsanız, orta yağlı eti küpler halinde kullandığınızdan emin olun. Fasulyelere chili ve paprika gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
Horoz fasulyenin özelliği nedir?
Parlak beyaz rengi, ince ve uzun tane yapısı ve yetiştirildiği bölgenin yöresel özellikleriyle kuru baklagillere alternatif olabilecek, besin değeri yüksek, sağlıklı ve besleyici ürünlerden biridir.
İspir fasulyesi özelliği nedir?
İspir fasulyesinin özelliği çabuk pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuğunu kaybetmesidir. Kolay sindirilebilir ve kendine has bir tadı vardır. Boyu 8-9 mm olup yıllık üretimi 300-500 ton arasında değişmektedir. 1 dekardan yaklaşık 100 kilo elde edilmektedir.
İspir fasulye yanına ne gider?
İspi fasulyesinin yanında garnitür olarak bol tereyağlı erişteli pilav, garnitür olarak çoban salatası ve içecek olarak da bir bardak bol köpüklü ayran seçenekleri bulunuyor.
Şeker fasulyesi ile ispir fasulyesi aynı mı?
Çok popüler olan Ispir fasulyesi aynı zamanda şeker fasulyesi olarak da bilinir. Hızlı pişen, suda çabuk şişen ve pişirildiğinde kabuğunu atan bir fasulye türüdür.
İspir Fasulyesi nasıl pişirilir?
İspir fasulyesi tarifi nasıl hazırlanır? Fasulyeleri bir gece suda bekletin ve köpüğünü alarak bir tencerede pişirin. Tavaya yağı ve soğanları ekleyin ve iyice kavurun. Domates salçasını ekleyin. Süzülmüş fasulyeleri ekleyin ve biraz daha kavurun. … Üzerlerine her şeyi örtecek kadar kaynar su dökün. Orta ateşte 30-35 dakika pişirin.
İspirin neyi meşhur?
İklimsel avantajı sayesinde İspir, özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliği açısından zengindir. Dut ve dut ürünleri (pulp, kuru dut, pekmez, tahıl vb.) en önemli gelir kaynaklarından biridir. Bölgede fasulye yetiştiriciliği yaygındır ve yerel olarak satılan “İspir Fasulyesi” ürünü ülke çapında ünlüdür.
Gerçek İspir Fasulyesi nasıl anlaşılır?
Pehlivan, “İspir fasulyesi çoğunlukla taşlı topraklarda yetişiyor. Yabani fasulye olan İspir fasulyesi çok düşük verim veriyor. Ekimden sonra zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi, baklalarından ayrıldığında kırmızı noktalara sahip olmalı. Kırmızı noktalar yoksa gerçek bir İspir fasulyesi değildir.” dedi.
İspir Fasulyesi kaç saat suda bekletilir?
İspir fasulyesini hazırlamak için fasulyeleri derin bir tencereye koyup üzerine ılık su ekleyip en az 6 saat, tercihen 1 gün kadar demlenmeye bırakıyoruz.